iii  
     
    DOBRODOŠLI NA OTOK CRES!  
 

Drago nam je što ste odabrali ovaj site kako bi doznali podatke o bogatoj creskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, te informacije o svemu što Cres danas nudi.

To nam je upravo bila i želja: pružiti osnovne podatke o Cresu u nadi da ćete pronaći svoju luku u njegovim kršovitim stijenama, svoj mir u tišini plavog mora ili pak zabavu među srdačnim stanovnicima Cresa.

Nadamo se da će Vas informacije koje ćete imati prilike pročitati ponukati i da nas osobno posjetite i doživite svoj odmor iz snova.

Otok Cres, najveći jadranski otok, nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok od 2 do 12 km. Obala otoka je razvedena i duga oko 248 km i obiluje mnogim uvalama i šljunkovitim plažama na svom zapadnom i južnom dijelu, dok su sjeverni i istocni dio ovjencani strmim stijenama. Otok Cres bio je naseljen već u mlađe kameno doba. Cres obiluje bogatim povijesnim i kulturnim naslijedem: ostatacima antičkih gradova, ranokatoličkih crkvica, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja pa sve do spomenika današnjice.

Područje Grada Cresa obuhvaća naselja: Beli, Cres, Dragozetići, Filozići, Grmov, Ivanje, Loznati, Lubenice, Mali Podol, Martinšćica, Merag, Miholašćica, Orlec, Pernat, Porozina, Predošćica, Stanić, Stivan, Sveti Petar, Valun, Važminež, Vidovići, Vodice, Vrana, Zbičina i Zbišina.

Dan zaštitnika Cresa - svetog Izidora (sveti Sidar) je 02. siječnja, a ujedno je i dan Grada Cresa, a obilježava se svečanom sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom javnih priznanja.
Na otoku Cresu obilježavaju se i:
- 25. travnja, dan rođenja filozofa Frane Petrića, kao dan creske škole,
- 05. kolovoza, dan creskog semnja,
- 25. rujna, dan priključenja Istre i otoka matici zemlji Hrvatskoj.
U skladu s tradicijom i mjesnim običajima, u župama na području Grada Cresa obilježavaju se:
- u Župi Beli i Župi Orlec - sveti Anton Opat - 17. siječnja,
- u Župi Dragozetići - sveti Fabijan i Sebastijan - 20. siječnja,
- u Župi Lubenice - Svijećnica - 02. veljače,
- u Župi Predošćica - Sveti Blaž - 03. veljače,
- u Župi Valun - Sveti Marko - 25. travnja,
- u Župi Vrana - sveti Filip i Jakov - 03. svibnja,
- u Župi Stivan - Sveti Ivan Krstitelj - 24. lipnja,
- u Župi Cres - Gospa Snježna - 05. kolovoza,
- u Župi Martinšćica - Sveti Martin - 11. studenog.

Cres, jedan od najkrševitijih naših otoka, razlikuje se od ostalih otoka i postojanjem golemog prirodnog rezervoara pitke vode u središnjem dijelu – Vranskog jezera, koje već dugi niz godina opskrbljuje stanovništvo Cresa i Lošinja pitkom vodom. I prije izgradnje vodovoda, voda iz jezera koristila se za vodoopskrbu, ali i za napajanje stoke, ribolov i promet. Da je Jezero  bilo vrlo važno još od predpovijesnih vremena, svjedoče ostaci brojnih ilirskih gradina po okolnim uzvišenjima. Porijeklo vode u jezeru odavno privlači pozornost domaćih, ali i stranih istraživača. Rezultati istraživanja su različiti, no mogu se svesti na dva objašnjenja. Prvo se zasniva na hipotezi da se jezero opskrbljuje vodom iz podzemlja, koja dotječe iz kopnenog zaleđa. Drugo se pak odnosi na činjenicu da je Vransko jezero autohtono jezero – dokazano je da nije povezano sa izvorima vode na kopnu, kao što se nekoć mislilo, već voda u jezeru potječe od atmosferskih padalina (kišnice). Najvažniji dokaz da je Vransko jezero uistinu autohtono jest činjenica da detaljna istraživanja jezerskog dna nisu nigdje pronašla izvor koji bi ukazivao na vodu porijeklom s kopna.

 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
     
     
     
     
   
   
   
   
   
   
     
   

 

English       Italian       Deutch